Hmm, harini rajin sket lah nak update blog actually haku nak share ngan readers semua MoistChocoCake Recipe and haku pasti korang jugak mesti penggemar cokelat kan? :P
Okay puan puan,sebelom i nak share recipe korang pi amik kertas and pen dulu kot2 nak buat short notes? Eheheee.Perasan aje lebih.
Untuk lebih senang i akan kelaskan bahanbahan mane yang uolls kene buat dulu ye .
Bahagian A
* Okay , bhagian A neh, korang campur semua dalam periuk,kacau diatas api kecil sehingga likat tau.Jangan sampai terhangit pulak ye.
Bahagian B
125gm marjerin
1 cawan gula halus
3 Biji Telur Gred A
1 sudu kecil esen vanilla
1 cawan tepung Blue Key(Kotak yang Kaler pink tau)
Cara-cara:
1. Pukul marjerin,gula sehingga kembang dan gebu pada kelajuan sederhana.
2.Apabila,adunan tadi telah kembang.Masukkan telur sebiji demi sebiji ye.
3.Masukkan 1 sudu kecil esen vanilla.Pukul adunan tadi hingga sebati.
4.Masukkan bahagian A iaitu coklat yang korang masak tadi ke dalam adunan.Kacau hingga sebati.
5.Kemudian,masukkan pula 1 cawan tepung blue key tadi (Masukkan tepung secara sikit-sikit untuk elakkan tepung jadi berketul bila dikacau).
Kacau adunan tadi sehingga sebati.
6.Tuangkan adunan ke dalam loyang yang telah disapukan sedikit butter/marjerin.
7.Sedia untuk dibakar selama 45-50 minit pada suhu 180 celcius.
Tips :
* Keluarkan kek dari acuan apabila kek sudah sejuk sepenuhnya untuk menghasilkan permukaan kek yang licin.
* Panaskan oven dahulu pada suhu yang ditetapkan sebelum memasukkan kek kedalam ketuhar.Untuk mengelakkan kek bantat/tak jadi.
Topping cake:
1 cawan serbuk koko
1 tin susu pekat(Boleh kurangkan klo tak suka manis)
3/4 marjerin @ minyak jagung(Untuk memberikan tekstur topping berkilat)
*Cara memasak buat double boiler tau.Masukkan semua bahan diatas kacau sehingga pekat dan sebati tau.Dan sejukkan .
Tadaaaaa hasilnya :)
Okaylah dah letih menaip neh! See you guys next time :) Jangan lupa cuba recipe neh ye :P Lots of love DZ
Okay puan puan,sebelom i nak share recipe korang pi amik kertas and pen dulu kot2 nak buat short notes? Eheheee.Perasan aje lebih.
Untuk lebih senang i akan kelaskan bahanbahan mane yang uolls kene buat dulu ye .
Bahagian A
1/2 cawan gula halus
1 cawan serbuk koko
1 cawan air panas
Bahagian B
125gm marjerin
1 cawan gula halus
3 Biji Telur Gred A
1 sudu kecil esen vanilla
1 cawan tepung Blue Key(Kotak yang Kaler pink tau)
Cara-cara:
1. Pukul marjerin,gula sehingga kembang dan gebu pada kelajuan sederhana.
2.Apabila,adunan tadi telah kembang.Masukkan telur sebiji demi sebiji ye.
3.Masukkan 1 sudu kecil esen vanilla.Pukul adunan tadi hingga sebati.
4.Masukkan bahagian A iaitu coklat yang korang masak tadi ke dalam adunan.Kacau hingga sebati.
5.Kemudian,masukkan pula 1 cawan tepung blue key tadi (Masukkan tepung secara sikit-sikit untuk elakkan tepung jadi berketul bila dikacau).
Kacau adunan tadi sehingga sebati.
6.Tuangkan adunan ke dalam loyang yang telah disapukan sedikit butter/marjerin.
7.Sedia untuk dibakar selama 45-50 minit pada suhu 180 celcius.
Tips :
* Keluarkan kek dari acuan apabila kek sudah sejuk sepenuhnya untuk menghasilkan permukaan kek yang licin.
* Panaskan oven dahulu pada suhu yang ditetapkan sebelum memasukkan kek kedalam ketuhar.Untuk mengelakkan kek bantat/tak jadi.
Topping cake:
1 cawan serbuk koko
1 tin susu pekat(Boleh kurangkan klo tak suka manis)
3/4 marjerin @ minyak jagung(Untuk memberikan tekstur topping berkilat)
*Cara memasak buat double boiler tau.Masukkan semua bahan diatas kacau sehingga pekat dan sebati tau.Dan sejukkan .
Tadaaaaa hasilnya :)
Okay,korang boleh decorate ontop ngn strawberry or whatever fav fruit korang.. Tapi janganlah decorate ngn buah dorian ?! Habes rosak cake. Kehkeh |
Decorate ngan choco bar/rice and wafer stick pun boleh jugak . Everything it's up to you lah,sebab korang jugakkan nak melantak nanti :P |
Okaylah dah letih menaip neh! See you guys next time :) Jangan lupa cuba recipe neh ye :P Lots of love DZ
2 ulasan:
sedapnya.., teringin lak nak wat
Hi,eyreen! Try la buat,sedap sangat tau cake nih :)
Catat Ulasan